Woensdag, 28 Juni 2017
Eekhoorns
Overzicht van eekhoorns in Nederland
Eekhoorns in Nederland

Eekhoorns

hoofdpagina
Eekhoorns worden ook wel schaduwstaart genoemd omdat ze soms in de schaduw zitten van hun lange pluimstaart. Er zijn ook eekhoorns zonder staart, die komen in Nederland niet voor.
In ons land is de rode eekhoorn (Scirius vulgaris) de meest voorkomende soort.





De eekhoorn leeft in bosgebieden met een
voorkeur voor naaldbomen maar hij leeft ook
in parken en misschien wel in je tuin.

De rode eekhoorn is de 'normaal' voorkomende soort in ons land.

Eekhoorns zijn dagdieren en zijn zomers de hele dag aktief. In de winter laat de eekhoorn zich alleen 's ochtends zien.

Zijn voedsel bestaat uit zaden, noten, knoppen van planten, paddenstoelen, boomschors maar ook insecten en eieren. In de herfst begint hij met het aanleggen van een wintervoorraad.

De eekhoorn is supersnel en klimt spiraalsgewijs in de bomen om zijn vijanden - boommarters, vossen, uilen, havikken en andere roofvogels - te ontwijken.




eekhoorn
foto: Sigmund Rise